Filtrowana czy butelkowa?

W ciągu jednej minuty na całym świecie kupujemy ok. 1 000 000 butelek plastikowych z wodą. Daje to prawie 17 000 butelek… na sekundę, które – po opróżnieniu zawartości – trafiają na co najmniej 450 lat na wysypiska śmieci, do mórz i oceanów. Koszt butelkowania wody przewyższa ponad 2 000 razy spożywanie wody kranowej i niesie ze sobą poważne ryzyko wprowadzania do naszych organizmów mikrocząsteczek plastiku. Te pozostaną z nami już na zawsze.

Może warto zatem zmienić nasze nawyki?

Woda filtrowana a woda w butli

woda filtrowana czy woda w butlach, analiza i porównanie, bezbutli.pl

Przez wiele lat na rynku polskim dominował system polegający na regularnych dostawach wody w butlach pięciogalonowych (18,9 L). Montowało się je w dedykowanym dystrybutorze i wymieniało w miarę potrzeb. Woda mogła być, w maszynach z wyższej półki, dodatkowo ogrzewana lub chłodzona. Z czasem filtry do wody stały się wydajniejsze, bardziej kompaktowe i przystępne cenowo, co wprowadziło alternatywy do dostaw butli w postaci dzbanków, dystrybutorów wody czy systemów odwróconej osmozy.

Dlaczego coraz więcej osób szuka alternatywy dla – wydawałoby się – czystej wody źródlanej, którą regularnie ktoś nam przywozi? Można wyróżnić trzy powody:

Koszt

Zobowiązujemy się do płacenia za określoną pulę dostarczanych butli z wodą, niezależnie od konsumpcji. Sezonowa zwyżka zapotrzebowania (i tym samym kolejne butle) jest najczęściej usługą dodatkowo płatną. Podobnie jak sanityzacja samego dystrybutora.

Zdrowie

Butle są ciężkie (ok. 18 kg) i raczej nieporęczne przy montażu na głowicach dystrybutorów, co może prowadzić do kontuzji. To także opakowania wykonane z plastiku, który może z czasem uwalniać niewidoczne gołym okiem drobinki przenikające do naszego organizmu.

Ekologia

Woda w butlach musi być do nich rozlana, dostarczona z magazynu do klienta i przechowywana do czasu jej umieszczenia w dystrybutorze. To konsumuje mnóstwo energii i generuje zanieczyszczenia. Podobnie jak produkcja samych butli z plastiku.

Bądźmy szczerzy, woda w butlach ma jeden zasadniczy pozytyw – można ją zamontować prawie wszędzie, ponieważ nie wymaga doprowadzenia wężyka z wodą. Skoro taki dystrybutor jest bardzo uniwersalny, dlaczego coraz częściej decydujemy się na inne rozwiązania?

Woda filtrowana i jej zalety

Trzymając się wyszczególnionych powyżej powodów można powiedzieć, że woda filtrowana jest po prostu relatywnie tania, zdrowa i w stopniu minimalnym obciąża środowisko naturalne. W szczegółach wygląda to następująco:

Czy to się opłaca?

  • Miesięczny czynsz podstawowego dystrybutora wody jest porównywalny do pakietu 2-3 butli od innego dostawcy.
  • Woda jest cały czas dostępna w niezmienionej, najwyższej jakości. Zarówno zimą jak i latem.
  • Koszt jest w 99 % taki sam każdego miesiąca, co łatwo ująć w budżecie.
  • W pakiecie otrzymujemy bezpłatny montaż i dalszy regularny serwis wraz z wymianą filtrów i sanityzacją.
  • Naprawy w wyniku wad fabrycznych nie obciążają klienta.

Czy jest zdrowe?

  • Nie wymieniamy butli w dystrybutorze, przez co ich obsługa jest bardziej komfortowa.
  • Woda wodociągowa jest regularnie badana przez Sanepid i musi spełniać normy bezpieczeństwa.
  • Uzdatnianie wody nie pozbawia jej drogocennych pierwiastków i mikroelementów.
  • Filtry są regularnie wymieniane co 5-7 miesięcy, aby zachować ich maksymalną wydajność.
  • Podczas serwisów dystrybutory wody i warniki są dokładnie odkażane.

Co ze środowiskiem?

  • Brak produkcji butli, ich transportu i magazynowania.
  • Zastosowanie automatycznych termostatów ogranicza pobór prądu.
  • W wielu modelach dystrybutorów i warników występuje tryb pracy z obniżoną wydajnością.
  • Część urządzeń powstała przy wykorzystaniu materiałów z recyklingu.
  • Jedynym odpadem są filtry, których wkłady można odnawiać.

Na czym polega filtrowanie

1stopień

Filtr sedymentacyjny redukuje mętność wody. Jego wkład o przepuszczalności 5nm usuwa z cieczy wszelką zawiesinę, także tę niewidzialną dla ludzkiego oka. Są to najczęściej opiłki rdzy, ziarenka piasku czy szlam i inne organiczne zanieczyszczenia. To działanie wpływa pozytywnie na efektywność kolejnych filtrów.

2stopień

Aktywny węgiel wiąże zanieczyszczenia chemiczne i organiczne, redukuje mętność wody. Usuwane są pozostałości insektycydów, pestycydów, benzenu, pierwiastków petrochemicznych, PCB, defoliantów, chloru oraz wszelkich innych zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia lub wpływających na smak i zapach wody.

3stopień

Stosowanie polifosfatu spożywczego pozwala zmiękczyć wodę i tym samym zauważalnie zredukować odkładanie się kamienia. Instalacje ubogie w mikroelementy wymagają montażu filtrów mineralizujących. W starych sieciach wodociągowych woda ma często metaliczny posmak, więc montujemy filtry redukujące żelazo.

Fakty i mity

TO PRAWDA
  • Woda z kranu jest bezpieczna: Woda z kranu nie zawiera groźnych dla zdrowia i życia bakterii czy wirusów. Jej próbki są regularnie badane przez lokalną stację Sanepid.
  • Twarda woda jest korzystna dla ludzkiego organizmu: Tak, ponieważ dostarcza duże ilości wapnia, magnezu czy sodu.
  • Gotowanie wody zmiękcza ją: Zgadza się, ponieważ w tym procesie wytrącane są niektóre minerały.
  • Picie dużych ilości wody poprawia metabolizm i zmniejsza łaknienie: Pomaga zatem podczas diety i odchudzania, a także stanowi naturalne lekarstwo na problemy z cerą.
  • Wodę najlepiej pić małymi porcjami ale często: Dzięki temu osiągniemy najwyższy stopień nawodnienia organizmu, który nie musi pozbywać się nadwyżki. Ta pojawia się, gdy łapczywie i w bardzo krótkim czasie przyjmiemy dużą ilość wody.
  • Leki najlepiej popijać wodą: Woda filtrowana jest neutralna i obojętna dla zdecydowanej większości leków. Przyspiesza rozpuszczanie medykamentów, a jej odpowiednia ilość pomaga przy usuwaniu z organizmu ich metabolitów.
TO RACZEJ NIE
  • Należy pić wodę kiedy czujemy pragnienie: Picie wody dopiero w momencie odczuwania pragnienia to zły pomysł, ponieważ organizm wysyła sygnał, że jest już odwodniony. Dlatego należy nawadniać się regularnie, nawet gdy nie czujemy takiej potrzeby.
  • Twarda woda powoduje problemy w pracy nerek: Problemy z nerkami powstają w wyniku zaburzeń metabolizmu i na skutek nierozpuszczonych szczawianów, fosforanów czy nawet cholesterolu, ale nie w wyniku picia wody. Osobom z kamicą nerkową zaleca się wręcz spożywanie dużych ilości niskozmineralizowanej wody.
  • Woda filtrowana musi być zawsze przegotowana przed spożyciem: Nie zawsze powinniśmy gotować wodę, ponieważ w tym procesie tracimy wiele cennych mikroelementów.
  • Picie wody nie odchudza: Woda nie dostarcza żadnych kalorii i pomaga hamować uczucie głodu wypełniając żołądek. Zwiększone spożycie wody i zastąpienie nią wysokokalorycznych potraw w krótkim czasie może skutkować obniżeniem masy ciała nawet o kilka kilogramów.